PI3TWE Fusion repeater

PI3TWE is sinds 1 september 2016 een Yaesu System Fusion repeater. Deze staat ingesteld in mixend mode.

De repeater zendt uit op 145.600 MHz en gebruikt in FM (F3E) een CTCSS-frequentie van 77.0 Hz. De 1750Hz toon om de repeater te openen, wordt niet meer gebruikt.


System Fusion apparatuur wordt enkel door Yaesu geleverd. Een van de goede eigenschappen van het System Fusion systeem is dat repeaters in mixed mode kunnen draaien. Naast digitale spraak wordt ook gewone FM ondersteund. Bestaande repeaters kunnen dus eenvoudig vervangen worden, waarbij gebruikers (nog) niet verplicht worden over te stappen en nieuwe apparatuur te kopen. Dan zend en ontvangt hij zowel analoog F3E als digitaal C4Fm. 

Ontwikkeld voor zendamateurs
System Fusion is, net als D-Star, ontwikkeld voor zendamateurs. Waar het DMR-netwerk een commercieel systeem is dat met ID’s werkt in plaats van calls, die in je telefoonboek weer worden omgezet in call en naam, ondersteund System Fusion callsigns. De roepletters van het tegenstation en de repeater zijn dus direct zichtbaar voor de gebruiker. Wanneer er GPS-data meegezonden wordt is daarbij ook de afstand te zien tussen de verschillende stations. Een ander kenmerk is dat apparatuur dual-band geleverd wordt, dus voor zowel de 2-meter band alsook de 70-centimeter band.

Yaesy_Fusion_WiRESKoppeling via internet of HAMNET
Repeaters kunnen onderling gekoppeld worden via internet, om zo een netwerk van repeaters te vormen. Bij DMR noemen we dit groepen, bij D-Star reflectors. SysOps van een repeater moeten hiervoor wel een Windows computer uitrusten met speciale software en de WiRES adapter aanschaffen bij de repeater.


[AFG_gallery]

Het relaisstation PI3TWE is opgesteld in en op de watertoren in Eibergen (JO32HC).

[AFG_gallery id=’1′]